Çocuğum Bilerek Mi Kekeliyor?

Çocuğum Bilerek Mi Kekeliyor?

Çoğu aile için çocuklarının okul öncesi dönemde bir anda kekelemeye başlaması büyük bir sorun oluşturur. Normal dil ve konuşma gelişiminde seyreden bir çocuğun aniden ya da yavaş yavaş kekelemeye başlaması her aile için "Neden kekeliyor?" "Bilerek mi kekeliyor?" "Dikkat çekmek için mi yapıyor?", "Kekeleyen bir arkadaşı vardı, ondan mı geçti?" gibi soruları ve kaygıları beraberinde getirir.

Öncelikle belirtmek isteriz ki kekemelik bilerek yapılan ya da dikkat çekmek için sürdürülen bir tavır, ya da başka birinden geçen öğrenilmiş bir davranış değildir. Bu sebeple kekelemeye başlayan çocuklara "Bir daha güzel söyle", "Böyle takılarak çok çirkin konuşuyorsun", "Güzel konuş", "Neden böyle konuşuyorsun, konuşmanı düzelt, seni anlamıyorum" gibi olumsuz dönüşler yapılması son derece zararlı olacaktır.

2-6 yaş arası başlayıp, kendiliğinden kaybolan kekemeliğe gelişimsel kekemelik denmektedir. Kekemeliğin sebepleri tam olarak belirlenmemiş olmakla beraber en çok genetik faktörler üzerinde durulmaktadır. Bunu yanısıra genetik yatkınlığı olan bir çocuğun mizacı ve çevresel faktörler gibi etmenler kekemeliği geçici ya da kalıcı hale getirebilir. Bu sebeple ailenin ve çocuğun konuşma hızı, sıra alma becerileri, çocuğun kekemeliğe karşı olan tutumu, ailenin kekemelik hakkındaki bilgisi ve tutumu, hepsi beraber çocuğun kekemeliğinin nasıl ilerleyeceği hakkında önemli roller üstlenir.

Erken dönemde başlayan kekemelikte sıklıkla söylenen "Görmezden gelin", "Kekemelik yokmuş gibi davranın", "Okuma yazma öğrenince kekeleme geçecektir, bekleyin", "Çocuk kekeleyince sakin olmasını, heyecanlanmamasını söyleyin", "Kelime tekrarı yaptırın", "Takıldığı kelimeyi bir daha söyletin" gibi öneriler hiçbir zaman işe yaramamakla beraber çoğu zaman kekemeliğin şiddetlenmesine yol açabilmektedir.

Bu sebeple kekemelik başlayan çocuğunuza karşı tutumunuzda öncelikle kendi kaygı durumunuzu iyi kontrol edip, kekemelik hakkında bilgi almak, çocuğa karşı doğru davranış ve tutumları öğrenebilmek, aile içinde çevresel faktörleri nasıl düzenleyebileceğinizi öğrenebilmek ve bu süreci daha iyi yönetebilmek için mutlaka GECİKTİRMEDEN bir DİL ve KONUŞMA TERAPİSTİNE başvurunuz.