S.S.S
Bizlere kekemelik ile ilgili sıklıkla sorulan soruları sizler için derledik.
- Kekemelik ile zeka seviyesi arasında bir ilişki var mıdır?
Hayır, zeka seviyesi ile kekemelik arasında bir ilişki yoktur.
- Çocuğum başka kekeleyen bir arkadaşını duyduğu için mi kekelemeye başladı?
Hayır, kekemelik başka birini duyarak veya taklit ederek başlamaz. Kekemeliğin sebepleri hala kesin olarak bilimemekle birlikte yapılan son çalışmalar kekemelikte aile öyküsünün (genetik faktörler), nöromüsküler gelişimin ve içinde aile dinamiklerinin de rol aldığı çevresel faktörlerin etkili olabileceğini göstermektedir.
- Kekeleyen birine ' Yavaş konuş, sakin ol, konuşmadan önce nefes al, önce düşün sonra söyle' gibi önerilerde bulunmak faydalı olur mu?
Hayır, bu tip öneriler kişiyi mahcup duruma düşürerek kekemeliğin daha kötüye gitmesine sebep olur. Yardımcı olmak için kekeleyen kişiyi sabırla dinlemek, kendi konuşma hızınızı yavaşlatarak model olmak gibi yolları tercih edebilirsiniz.
- Stres kekemeliğe sebep olur mu?
Daha önce bahsettiğimiz gibi birçok sebep kekemelikte etkili olabilir. Stres kekemeliği başlatan bir faktör değildir ama kekemeliğin artmasına yol açabilir.
-Küşük yaşta başlayan kekemelikte terapiye gitmek için okuma-yazma öğrenmesini beklemek gerekir mi?
Hayır, kekemelik ne kadar erken ele alınırsa, kontrol altına alınması o kadar kolaylaşır. Çocuğunuz kekelemeye başladıysa en erken dönemde uzman bir dil ve konuşma terapistine danışarak bilgi almanızda fayda vardır.
Gecikmiş konuşma ile ilgili bizlere sık sorulan sorular. .
- Erkek çocuklar kızlara göre daha geç konuşur, beklemeliyiz?
Hayır, konuşma problemleri genel olarak erkek çocuklarda kızlara oranla daha sık görülüyor olsa da konuşma gecikmesi olan çocuğu konuşur diye beklememeli, en geç 3 yaşında konuşması gerçekleşmemişse uzman bir dil ve konuşma terapistine başvurulmalıdır.
- Çocuklar ne zaman konuşur?
Çocuklar ilk seslerini 6-8 aylıkken çıkarmaya başlar, 1 yaşında anne, baba gibi basit kelimeleri söyleyebilmeye başlarlar. 2 yaşında çocuğun en az 50-70 kelimesi olmalı ve bu kelimeleri 2 li birleştirerek cümle kurabilmeye başlamaları gerekmektedir. 3 yaşında ise çocuklar yarı anlaşılır da olsa sorular sormaya, daha uzun cümleler ile kendilerini ifade edebilmeye başlamış olmalıdır.